TILAA PEKAN UUTISKIRJE
Lataa tästä vinkit: Ihmissuhteet solmussa työpaikalla - kuinka selvitän tilanteen?
Coaching on arkityölle reitti- ja matkaopas. Coaching-tapaamisissa ajattelusi jäsentyy. Ideoit vaihtoehtoisia reittejä tavoitteeseen pääsemiseksi. Saatat myös pohtia, kuinka matkalla olevat esteet muutetaan hidasteiksi. Kun ajattelusi ja suhtautumisesi laajenee, myös päivittäinen työn tekemisesi muuttuu.
Jos kädessäsi on tähän asti ainoana apuvälineenä ollut vasara, kaikki ongelmat ovat helposti näyttäneet nauloilta. Coaching-tapaamisten jälkeen sinulla on työkalupakissasi useita muitakin apuvälineitä työasioiden ja työyhteisön ilmiöiden ratkaisuiksi. Hommasi sujuvat helpommin ja mielekkäämmin.
En tee coachingia siksi, että tapaamisissa esille nousevat asiat olisivat helppoja. Teen sitä siksi, että olen kerta toisensa jälkeen nähnyt, kuinka ihmiset ja työyhteisöt pystyvät ratkomaan mitä vaikeimpia haasteita. Tämä edellyttää, että oikeat asiat uskalletaan nostaa esiin ja tehdä ne yhteisesti näkyviksi.
Coaching sopii sekä työelämän mitä erilaisimpiin yksittäisiin muutostilanteisiin että työyhteisön jatkuvaan kehittämiseen. Työpaikan ulkopuolisena coachina pystyn tuomaan merkittävän lisäpanoksen normaalin arjen päälle. Tavoitteiden kirkastuminen ja muutos onnistuvat nopeammin ja pysyvin tuloksin.
Tyypilliset aiheet, joita olen ollut mukana ratkaisemassa, liittyvät mm. liiketoimintatavoitteiden saavuttamiseen, johtoryhmän tai tiimien toimintaan, esimiestyöhön, yksilön onnistumiseen, tavoitteiden kirkastamiseen tai hankaluuksiin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.
Työyhteisön kehittäminen coachingilla näkyy esim. yhteisön jäsenten työn merkityksellisyyden tunteen ja työ sujuvuuden paranemisena. Usein coachingin jälkeen työyhteisö on valmiimpi ja käsittelee konfliktit ja hankaluudet rakentavasti. Nämä parannukset näkyvät asiakastyytyväisyydessä ja liiketoiminnan tuloksessa positiivisesti.
Yksilövalmennukseni perustuu täydelliseen luottamuksellisuuteen ja etukäteen tehtyyn coaching-sopimukseen. Ennen varsinaisia coaching-tapaamisia tavoitteista sovitaan kirjallisesti. Yksilöillä tapaamiskertoja on yleensä 6-8, joiden kesto on kukin 1-1,5 h. Coaching ei siis ole aikasyöppö vaan se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.
Johtoryhmän ja tiimin työskentelyn kehittämisessä keskiössä minulla on kirkas yhdessä sovittu ryhmän tulevaisuuden tavoite. Sitä ilman on liki mahdoton saavuttaa pysyviä ja merkittäviä parannuksia ryhmän työskentelyssä. Tarvittaessa voimme käyttää ennakkokyselyä tai esim. verkkokyselynä täytettävää CLP 180° -tiimityökalua®. Näillä voimme varmistaa syväsukelluksen ryhmäilmiöihin ja palautteen turvallisen antamisen ja saamisen ryhmän jäsenten välillä.
Ryhmävalmennusten mahdolliset esitehtävät, tapaamiskerrat ja seuranta sovitaan tapauskohtaisesti. Nyrkkisääntö on, että ryhmien tapaamiskertojen välillä olisi hyvä kulua vähintään muutama viikko. Tällöin ryhmäläiset ehtivät muuttaa arkityön tekemistä ja peilata kokemaansa seuraavalla valmennuskerralla.
”Todella merkityksellistä on ollut löytää coaching-sessioiden avulla oma sokea piste. Nyt ajattelen toisin ja ymmärrän, ettei itse voi, eikä ehdi eikä pysty jokaista yksityiskohtaa kontrolloimaan. Olen oppinut luottamaan toisten tekemään työhön.”
Keskitymme liiketoimintasi parantamiseen sinun tarpeestasi. Kuuntelemme sinua ja ymmärrämme liiketoimintaasi niin hyvin, että onnistumme yhdessä kiteyttämään coaching-valmennuksille oikeat tavoitteet.
Yksittäisissä coaching-istunnoissa nousee esiin usein hankalia asioita. Niin pitääkin. Coaching-palveluni on sinulle kuitenkin helppo ja selkeä. Minun tehtäväni on huolehtia, että ihmisten kehityspolut etenevät häiriöttä. Ja sinä tiedät, missä kohdassa kokonaisaikataulua ja kehitysmatkaa kulloinkin olemme.
Sovimme kanssasi tavoitteet coaching- ja valmennusprosessille. Sopimus pitää – ei lisälaskutuksia eikä venyneitä aikatauluja. Mikäli sovittuja tavoitteita ei saavuteta coaching- ja valmennusprosessistamme johtuen, saat rahasi takaisin.
Sekä yksilö- että ryhmävalmennukset ovat kolmivaiheisia. Alussa fokuksessa on luottamuksellinen coaching-sopimus pelisääntöineen ja tavoitteineen. Seuraavassa vaiheessa autan valmennettavia jäsentämään ja ideoimaan tarvittavat tekemiset ja ajattelun koko ajan tavoitteiden suuntaisesti. Viimeisessä vaiheessa maadoitetaan muutosten pysyvyys sekä arvioidaan tavoitteiden täyttyminen ja niiden vaikuttavuus arkityöhön. Joskus on hyvä, että viimeinen arviointivaihe tehdään muutaman kuukauden kuluttua, jotta vaikuttavuus nähdään realistisesti.
”Ennen coachiksi ja kehittäjäksi ryhtymistä olen kerännyt kokemusta yli 20 vuoden ajan eri johtotehtävistä kuluttaja- ja teollisuustoimialoilta. Näiden kokemusten päälle olen rakentanut coach-osaamiseni opiskelemalla, käymällä kursseja ja coachin työtä harjoittelemalla. Minulla on ICF-liiton Business Coach -sertifikaatti takaamassa sen, että laatutaso on korkea. Noudatan työssäni ICF:n ammattilaisille määritettyjä ydinosaamisia.”
Lue lisää siitä, kuinka voin työkokemukseni avulla ymmärtää valmennettavani tilannetta ja luoda näkemystä ratkaisuihin.
Lue lisääBusiness coach